nuffnang

Tuesday, December 11, 2012

Indah Hidup Jika Melayu Bersatu - i

MELAYU. Apabila sebut nama bangsa ini, kebanyakan orang akan berasa gelisah. Katanya juga 'Melayu' adalah sesuatu yang takut untuk disebut. Sesuatu yang tidak menjamin syurga dan buang masa untuk diperjuangkan.

Memperjuangkan Melayu juga selalu dikatakan Ultra-Melayu dan rasis. Melayu juga selalu dikatakan sebagai UMNO dan berjuang bersama UMNO dituduh sebagai seorang sekular.

ISLAM. Adalah agama yang suci. Mengamalkannya adalah sesuatu yang diibaratkan sebagai memegang bara api bak kata Nabi kita, Nabi Muhammad SAW.

Orang Melayu dahulunya menganut agama Hindu. Segalanya telah berubah apabila Raja Parameswara melihat pendakwah Arab solat di tepi pantai. Dengan hidayah daripada Allah, Raja Parameswara pun menganut agama Islam dan seluruh hamba rakyat turut memeluk agama Islam.

Semenjak pengislaman Sultan Melaka itulah bangsa Melayu diangkat dan dimuliakan oleh Allah sebagai bangsa yang bertamadun. Bangsa Melayu mengamalkan Islam, memuliakan Nabi dan mengikut sunnah yang Nabi Muhammad SAW ajarkan kepada kita.

Dengan Nur Islam, Melaka menjadi tempat penyebaran Islam di Nusantara dengan datangnya para pendakwah Islam ke rantau ini.

Alhamdulillah. Melayu tetap teguh dengan Islam walaupun diserang dan dijajah oleh penjajah yang bukan beragama Islam.

Si penjajah bertungkus-lumus membawa mesej 'Gospel, Glory, Gold' dan membawa mubaligh-mubaligh Kristian bagi memurtadkan bangsa Melayu. Tetapi perkara itu tidak berjaya secara keseluruhannya dan Melayu tetap dengan agama Islam.

Mungkin juga ketika itu bangsa Melayu memberi taat setia yang tidak berbelah bahagi kepada Sultan seperti taatnya Hang Tuah kepada Sultan Melaka.

Melayu sekali lagi diperkuatkan ketika Perlembagaan kemerdekaan ingin ditulis. Definisi Melayu diletakkan sebagai seorang yang wajib beragama Islam. Perlembagaan itu menghalang orang Melayu daripada murtad mengikut undang-undang. Orang Melayu tidak boleh menukar agama sesuka hati dan bangsa lain bebas mengamalkan agamanya sendiri dan mereka dialu-alukan menganut agama Islam yang suci ini.

Majoriti orang Islam di Malaysia adalah berbangsa Melayu. Sangat sedikit jika dihitung orang Islam yang berbangsa India dan Cina. Berapa sangatlah masjid-masjid India dan masjid Cina dibina di Malaysia. Hal ini menunjukkan bahawa orang Melayu adalah pendokong kuat kepada agama Islam di Malaysia.

Sesuatu yang difikirkan oleh musuh Islam sudah berjaya menusuk ke dalam sanubari orang Melayu bagi menghancurkan Islam. Bagi musuh Islam, Islam dapat dihapuskan dengan perpecahan sesama Melayu dan jarum-jarum kafir mudah untuk ditusuki selepas perpaduan itu tidak wujud.

SEJARAH PERPECAHAN MELAYU DI MALAYSIA
RAMAI yang tidak tahu tentang sejarah penubuhan Pas, hakikatnya ramai yang mengerti Pas adalah parti yang mendokong perjuangan Islam dan disertai oleh para ulama serta selalu ditekan oleh UMNO.

Melayu sudah mula berpecah apabila Ustaz Ahmad Fuad Hassan kalah dengan Tunku Abdul Rahman dalam merebut jawatan Yang Di-Pertua Agung UMNO (sekarang Presiden).

Tunku mendapat 57 undi manakala Ustaz Ahmad Fuad hanya mendapat 11 undi.

Akibat kecewa dengan kekalahan itu, Ustaz Ahmad Fuad Hassan yang ketika itu menjawat jawatan Pengerusi Biro Agama UMNO Tanah Melayu dan juga rakan rapat kepada Dato' Onn Jaafar (keluar UMNO kerana cadangan membuka keahlian UMNO kepada bangsa lain ditolak ahli parti) bertindak menubuhkan sebuah lagi parti yang bernama Pan-Malayan Islamic Party dan kini dikenali sebagai Pas.

British melihat perkara ini dapat melemahkan bangsa Melayu kerana mencipta perpecahan sesama bangsa Melayu lantas meluluskan penubuhan parti tersebut.

Pada tahun 1951, terjadilah perpecahan umat Melayu kepada dua kumpulan hanya kerana kecewa dalam pemilihan merebut jawatan.

Setelah bertahun-tahun UMNO dan Pas berpecah selain pernah bersatu pada zaman Tun Razak (1974), kini sudah ada tiga parti yang memecahkan bangsa Melayu iaitu PKR.

Parti ini dilihat sebagai parti payung terjun dan nampak perjuangannya hanya untuk individu.

Parti ini ditubuhkan pada tahun 1999 atas nama Parti Keadilan Nasional semata-mata memperjuangkan individu yang bernama Anwar Ibrahim.

Seperti yang kita maklum, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempunyai pengaruh yang sangat besar dalam UMNO dan hampir menjadi Perdana Menteri menggantikan Tun Dr. Mahathir Mohamad apabila bersara.

Pastinya pengaruh itu dapat memecahbelahkan orang Melayu kepada tiga kumpulan apabila Anwar dipecat daripada UMNO.

Ditambah pula dengan kelebihan berpidato dan memikat hati pendengar, umat Melayu semakin berpecah hingga ke hari ini.

Melalui parti yang baru ditubuhkan itu bolehlah mereka jadi Presiden.

Anda juga boleh lihat sejarah Menteri Besar Selangor (Tan Sri Khalid Ibrahim), tanya beliau kenapa keluar UMNO? Adakah kerana tak dapat jawatan dalam UMNO lepas itu lari masuk PKR?

Tapi untunglah beliau, dalam PKR dapat jadi MB Selangor, kalau dalam UMNO belum tentu lagi dapat jadi Menteri Besar.

Orang Melayu adalah majoriti di Malaysia. Tetapi apabila sudah berpecah kepada tiga, majoriti itu boleh menjadi minoriti yang menjadikan bangsa Melayu lemah daripada bangsa lain yang minoriti menjadikan mereka kuasa yang majoriti.

Oleh : Jamal Rafaie Dot Com

No comments:

Post a Comment