nuffnang

Friday, December 23, 2011

Pemimpin PAS Ketepi Akar Umbi

PERANG politik antara beberapa pemimpin PAS terhadap Datuk Dr Hasan Ali dan Nasharudin Isa yang dikatakan tidak sehaluan dengan dasar baru parti PAS iaitu ketepikan negara Islam sebaliknya daulatkan negara kebajikan.

Saya masih ingat sewaktu era dasar Negara Islam PAS ketika zaman sekolah menengah dan universiti dulu. Penceramah PAS amat lantang mengutuk UMNO kerana bekerjasama dengan MCA dan MIC. Malah mereka dianggap sebagai kafir.

Sehinggalah keluar fatwa politik Haji Hadi yang menyebabkan umat Islam memandang rendah terhadap keIslaman orang UMNO. Kini, dasar baru PAS terbalik. Negara Islam diketepikan. Negara kebajikan pula disanjung dan dipuja. Amat pelik kenapa negara Islam diketepikan oleh PAS. Saya berpendapat, pemimpin PAS sekarang tidak mempunyai ilmu dan kepakaran mendirikan negara Islam. Itulah sebabnya mereka dengan sewenangnya buang negara Islam.

Pada pendapat saya, PAS kini memilih negara berkebajikan ialah bukan kerana pemimpin PAS berilmu dan mahir dengan kebajikan sebaliknya dasar ini satu cubaan menipu rakyat khususnya kaum bukan Melayu. Saya katakan demikian kerana sasaran mereka untuk meraih undi semata-mata.

Samalah seperti mereka memperkenalkan negara Islam dulu. Pengundi Kelantan amat tertarik. Setelah menang satu hukum hudud pun di Kelantan tak mampu mereka laksanakan. Sebaliknya menyalahkan pula orang lain akibat kedayusan diri mereka sendiri.

Saya berpendapat, apa yang berlaku di dalam PAS sekarang ialah akibat pemimpin mereka membelakangkan kehendak akar umbi. Akar umbi PAS masih mahu negara Islam. Akar umbi juga tidak diberi peluang menyatakan sokongan terhadap kerjasama PAS dengan DAP dan PKR selama ini. Malah setahu saya, PAS tidak pernah bermuzakarah dengan seluruh ahli akar umbinya tentang kebaikan dan keburukan bekerjasama dengan DAP dan PKR.

Semua maklum bahawa DAP adalah pelampau Cina yang tegas dengan perkauman mereka sehinggakan mayat mereka dijadikan taruhan. Manakala PKR pula lebih condong membela Anwar Ibrahim. Sebab itulah pendapat akar umbi PAS wajar diambil kira.

PAS sewajarnya mengadakan referendum atau pungutan suara seluruh ahlinya. Adakah mereka bersetuju PAS bekerjasama dengan DAP dan PKR ataupun tidak.

Saya yakin, perlembagaan PAS sendiri sudah tidak lagi dihormati oleh pemimpin baru PAS. Sebelum bercakap negara kebajikan, PAS wajar meminda perlembagaan tubuh mereka terlebih dulu.

Oleh : Cheredza BN
          Sik, Kedah.

No comments:

Post a Comment