nuffnang

Wednesday, August 21, 2019

Wajarkah Hanya Menjadi Sebuah Boneka.....

Dong Zong di sebalik kerajaan?
SEDIH teramat sangat apabila perlaksanaan dasar Pendidikan negara perlu bertanya kepada PIBG Sekolah Cina sama ada ia boleh dilaksanakan atau tidak? Tidakkah kita sedar bahawa PIBG Sekolah Cina itulah Dong Zong? Di manakah maruah kita selaku kerajaan yang telah mendapat mandat rakyat dan berlegitimasi?

Apabila kerajaan telah menggubal sesuatu dasar untuk kepentingan negara, semestinya ia dilaksanakan sama ada suka atau tidak. Ini berlaku di semua negara.

Namun, keadaan sebaliknya berlaku di negara kita, seolah-olah Dong Zong itulah kerajaan. Kerana di belakang Dong Zong ada lebih 9000 NGO Cina menyokong. Ini tidak termasuk parti-parti politik ultra kiasu mereka, DAP, MCA dan Gerakan.

Ini bukan kali pertama, kita buat pusingan U-turn apabila dibantah Dong Zong, sudah banyak kali. Sejak zaman BN lagi. BN pula jangan cuci tangan dalam isu ini. Dosa kamu tetap ada. Kerana kemarukkan undi, kamu gadaikan agenda negara. Keadaan sama berlaku apabila pemerintah kerajaan berubah. Semua kerana undi.

Apa yang Dong Zong tidak bantah dasar Pendidikan yang telah ditetapkan kerajaan? Benar kata Perdana Menteri, semua mereka bantah. Sekolah Wawasan yang amat baik, idea Perdana Menteri, menggabungkan Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina dan Tamil gagal, kerana Dong Zong boikot.

Akhirnya, lima (5) buah Sekolah Wawasan yang telah dibina di Perak, Pulau Pinang, Selangor dan Kedah, gagal, tidak mencapai matlamat yang dikehendaki. Sekolah Wawasan kembali menjadi seperti Sekolah Kebangsaan.
Dong Zong tidak mahu murid-murid Cina bercampur dengan murid-murid Melayu. Dong Zong takut penguasaan Bahasa Cina anak-anak Cina terjejas jika bercampur.

Ketika PPSMI dikuatkuasakan, Sekolah Cina tetap dengan cara Cinanya, tanpa memperdulikan PPSMI. Dong Zong berkeras jika Bahasa Inggeris digunakan dalam pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik, murid-murid Cina akan menjadi kurang mahir berbahasa Cina.

Pendek kata, apa jua dasar yang boleh menjejaskan proses pencinaan murid-murid Cina menjadi secina-cinanya mereka akan tentang habis-habisan. Jika tidak percaya, tubuh RCI, kaji satu demi satu penentangan Dong Zong terhadap dasar-dasar kerajaan sejak ia ditubuhkan.

Dong Zong sentiasa menang dan tidak pernah kalah. Seolah-olah Dong Zong itulah kerajaan. Sudah sampai masanya Dong Zong ini diharamkan.

Saya mohon dan merayu kepada semua rakyat Malaysia, berikanlah sokongan penuh dengan Perdana Menteri, dalam berhadapan dengan pertubuhan rasis, cauvinis, dan ultra kiasu Cina ini. Tidak semua Cina menyokong mereka, tetapi Dong Zong berjaya menampakkan bahawa merekalah wakil keseluruhan Cina.

No comments:

Post a Comment