nuffnang

Monday, August 3, 2015

Alahai Melayu....!

DAP dan Melayu
Awang ingin ucapkan syabas kepada DAP kerana bijak selain ghairah memanfaatkan pergolakan yang melanda UMNO dan Pas. Parti itu telah berjaya melonjakkan penyertaan Melayu. Para pemimpin DAP termasuk penasihatnya Lim Kit Siang sendiri turun padang dengan aktif mendampingi golongan muda Melayu. Lebih-lebih lagi dengan bantuan secara langsung dan tidak langsung kumpulan pemimpin serpihan Pas iaitu Gerakan Harapan Baru (GHB) serta badan bukan kerajaan tertentu. Bukan itu sahaja, pendaftaran pengundi Cina oleh DAP juga makin hebat. Di Selangor, setakat minggu ini, dilaporkan lebih 160,000 pemilih baru kaum Cina telah didaftarkan.

Nampaknya tidak sukar untuk DAP menambah dan memindah 250,000 pengundi ke Selangor menjelang pilihan raya umum depan sebagaimana yang disasarkan. Itu belum menyentuh beberapa negeri lagi, yang khabarnya mula memberikan impak. Cengkaman DAP ke atas kaum Cina mengukuh dan Melayu muda meningkat. UMNO pula tidak ambil iktibar- menyedihkan.


Siapa patut satukan Melayu?
Kita tahu umat Melayu yang terdiri daripada Bugis, Jawa, Bajau, Minang, Rawa, Melayu Johor, Melayu Kedah, Melayu Pulau Pinang, Melayu Perak, Melayu Selangor, Melayu Negeri Sembilan, Melayu Melaka, Melayu Pahang, Melayu Terengganu, Melayu Kelantan, Melayu Sabah dan Melayu Sarawak – dalam ambang perselisihan pendapat.

Semua umat Melayu di Malaysia sesungguhnya berdepan situasi perpecahan. Susah sangat sekarang untuk melihat orang Melayu bersatu. Kita tahu di mana puncanya, jadi carilah jalan untuk bersatu.

Bersatu bukan bermakna kita perlu masuk parti politik. Sebab yang menentukan kerajaan pimpinan orang Melayu bukan ahli parti, tetapi pengundi. Pengundi Melayu memang banyak, tapi apalah makna banyak kalau mahu membentuk kerajaan yang benar-benar berkuasa pun nampak terlalu sukar sekarang.

Bukan kita tidak tahu yang umat Melayu sekarang berdepan situasi perpecahan sehingga yang kita dikatakan suara majoriti tiada berkesan lagi apabila suara kaum minoriti pula menjadi kuasa penentu.

Bagaimana para pengundi Melayu hendak memilih pemimpin Melayu, kalau yang diketengahkan sebagai calon wakil rakyat itu tidak amanah, kaki ampu, tidak berwibawa dan dikelilingi dengan fitnah. Akhirnya ke mana undi Melayu kalau tidak dibuang kepada pihak bukan Melayu.

Sekarang kita lihat golongan profesional Melayu dan generasi muda baik lelaki mahupun perempuan sudah berhijrah menyokong DAP yang kita tahu hala tuju parti tersebut.

Saya percaya majoriti orang Melayu yang tidak menyertai mana-mana parti politik, sedang memerhatikan dengan pertanyaan – apa nak jadi pada Malaysia?

Kenapalah pemimpin parti Melayu tidak sudah-sudah bercakaran sesama satu agama, dan satu bangsa? Orang bukan Melayu tersenyum dan gelakkan gelagat pemimpin Melayu.

Wahai pemimpin Melayu, ingatlah perjuangan bangsa kita belum selesai. Orang bukan Melayu terutama kaum Cina sedang merancang strategi untuk ambil alih kuasa pemerintahan negara ini. Keturunan kaum yang dahulu datang sebagai buruh lombong bijih timah itu telah menguasai banyak bidang ekonomi dan sektor pekerjaan utama.

Banyak kenyataan pemimpin Melayu yang bimbang akan kebangkitan kaum Cina untuk mengambil peluang daripada kemelut parti politik dan pemimpin Melayu dan tunggu masa mengambil alih kuasa kerajaan. Tak perlu penjelasan panjang, orang politik pasti tahu hal ini.

Selepas Pas - parti politik Melayu kedua terbesar menerima tekanan daripada DAP, PKR dan kumpulan Gerakan Harapan Baharu, kini UMNO pula terkena musibah. Bila parti-parti politik di negara ini baik Melayu, Cina, India dan kaum-kaum lain hendak aman?

Wahai orang pemimpin Melayu, apakah kamu masih tidak sedar atau peduli kesan daripada pertelingkahan kamu – baik sesama dalam parti mahupun parti lawan. Kesan dan akibatnya amat besar.

Walaupun kerap diperkatakan, masalah perpecahan orang Melayu masih belum berjaya diselesaikan kerana tiada tindakan berkesan yang diambil.

Berbincang
Kasihan kepada golongan Melayu bawahan yang menjadi kelompok terbesar rakyat negara ini. Ke mana mereka mahu meminta bantuan kalau bukan lagi Melayu yang memerintah negara ini?

Kalau kita takut perkara buruk berlaku kepada umat Melayu, maka bersatulah supaya negara ini tidak jatuh ke tangan orang lain.

Pilihan Raya Umum ke-14 yang menjadi penentu pihak mana yang menguasai kerajaan boleh berlangsung beberapa bulan atau kira-kira dua tahun lebih sahaja lagi. Bayang-bayang orang Melayu dalam perpecahan sudah lama wujud.

Sebab itu kita perlu segera menutup "lubang-lubang" perpecahan itu. Bahaya jika dibiarkan lubang itu terus membesar.

Pemimpin UMNO, Pas dan badan bukan kerajaan Melayu kena duduk berbincang. UMNO dan Pas bersama-sama parti dari Sabah dan Sarawak perlu mewujudkan kerjasama untuk mencapai sebuah negara yang aman, bersatu padu dan maju. Paling penting sediakanlah pemimpin yang jujur, bersih dan berintegriti tinggi.

Sebenarnya umat Melayu sudah muak. Pelbagai pihak termasuk pemimpin dan bekas pemimpin hanya bercakap mengenai perpecahan, namun tidak mencadangkan penyelesaian.

Umat Melayu kena bersatu. Lupakan sementara perbezaan fahaman politik. Tetapi siapa yang hendak kita harapkan sebagai penyatu?

Situasi sekarang pula, baik UMNO dan Pas masing-masing berdepan masalah dalaman yang cukup hebat. Bilakah semua ini akan selesai? 

No comments:

Post a Comment