nuffnang

Friday, April 26, 2013

10 Hal Yang Tak Terbeli Dengan Wang

"Wang, siapa pun memerlukan wang. Orang dewasa, remaja, bahkan kanak-kanak kecil sekalipun kenal dengan benda yang namanya wang. Memang wang penting dalam kehidupan, tanpa alat tukar ini kita tidak mungkin dapat memenuhi keperluan hidup. Wang membuat sebahagian
orang boleh melakukan banyak perkara daripada orang yang tidak memilikinya. Tetapi seberapapun pentingnya wang, masih ada perkara yang tidak boleh dibeli dengan wang ... "
1.Waktu
Wang tidak akan dapat mengembalikan masa yang telah berlalu. Setelah hari berganti, maka masa 24 jam tersebut akan hilang dan tidak akan mungkin akan kembali lagi. Kerana itu gunakan setiap kesempatan yang ada untuk menyatakan perhatian dan kasih sayang anda kepada orang yang sangat anda sayang dan anda cintai, sebelum waktu itu berlalu dan anda menyesalinya.
2.Kebahagiaan
Memang kedengaran pelik. Tetapi inilah kenyataannya. Wang memang boleh membuat anda merasa senang kerana anda boleh bercuti mewah, membeli laptop dengan kemudahan yang sangat moden, atau mengubahsuai kereta perlumbaan. Tapi wang tidak boleh menghadirkan sececah kebahagiaan dari dalam lubuk hati kita.
3.Kebahagiaan Anak
Untuk membelikan makan dan pakaian yang bagus - bagus untuk anak tercinta memang memerlukan wang. Tapi anda tidak boleh menggunakan wang untuk memberikan rasa aman, tanggungjawab, sikap yang baik serta kepandaian pada anak anda. Hal ini merupakan buah dari waktu dan perhatian yang anda curahkan untuk mereka dan hal - hal baik yang anda ajarkan. Wang memang membantu kita memenuhi aspek penjagaan, tapi waktu telah membuktikan bahawa keperluan asas tiap anak adalah berapa banyak masa yang diberikan orangtuanya, bukan orangnya.
4.Cinta
Cinta tidak boleh dibeli dengan wang, akuilah hal ini benar. Memang dengan wang kita boleh membuat orang tertarik, tapi cinta berasal dari rasa saling menghargai, perhatian, berkongsi pengalaman dan peluang untuk berkembang bersama. Itu sebabnya banyak pasangan yang berkahwin kerana duit, tidak bertahan lama.
5.Penerimaan / Persahabatan
Untuk diterima oleh lingkungan pergaulan, anda tak perlu duit. Bila anda ingin diterima, fokuskan tenaga anda untuk membuat diri anda berharga bagi lingkungan sekitar dengan menjadi rakan dalam suka dan duka.
6.Kesihatan
Kita memerlukan wang untuk membiayai rawatan dan membeli ubat, tapi duit tidak boleh menggantikan kesihatan yang hilang. Itu sebabnya pepatah lebih baik mencegah daripada mengubati sebaiknya kita terapkan. Mulakan bersenam, berhenti merokok, dan banyak hal lain yang pasti sudah anda tahu.
7.Kejayaan
Beberapa orang memang ada yang mencapai kejayaan dengan menyogok, tapi ini adalah pengecualian. Kejayaan hanya berasal dari kerja keras, kemahuan, dan rezeki yang tertulis. Ada aspek kecil daripada usaha menuju kejayaan yang boleh didapati dengan wang, misalnya mengikuti latihan atau membeli peralatan, tapi berjaya lebih banyak berasal dari usaha yang anda lakukan sendiri.
8.Bakat
Kita dilahirkan dengan bakat tertentu. Dengan wang, yang boleh kita lakukan adalah mengasah bakat tersebut, misalnya belajar muzik, tarian, photografi, filem, dan sebagainya. Namun para ahli mengatakan untuk menjadi ahli di bidangnya, kita cuma memerlukan bakat.
9.Sikap yang baik
Banyak orang yang kaya raya tapi sikapnya kasar, sombong dan sinis. Tak sedikit orang sederhana yang tutur katanya sopan dan menunjukkan rasa hormat kepada orang lain. Jadi, jumlah wang yang dimiliki bukan penentu sikap seseorang.
10.Kedamaian
Bila wang boleh membeli kedamaian, barangkali kita tak lagi mendengar tentang perang. Justeru yang sering terjadi sebaliknya, duitlah yang menjadi sumber pertikaian dan permusuhan.

Tambahan dari Penulis:
11.Syurga
"Apabila syurga boleh dibeli dengan wang, maka orang akan berlumba-lumba berbuat dosa dan maksiat .."

Anonymous

1 comment: