nuffnang

Friday, September 9, 2011

Pejuang Yang Salah Dan Kalah

Saya setuju dengan Setiausaha Agung Pas, Mustafa Ali, bahawa Mat Indera sebaris dengan Ishak Haji Muhammad( Pak Sako), Dr. Burhanuddin Helmi, Ahmad Boestamam, Ibrahim Yaacob dan beberapa orang lagi nasionalis Melayu sebagai pejuang kemerdekaan. Tetapi perjuangan mereka telah kalah dan terbukti salah.

Kesalahan itu telah terbukti tidak sahaja sebelum merdeka tetapi juga selepas merdeka apabila mereka bersubahat menyokong konfrantasi Indonesia untuk menghancurkan Malaysia dalam tahun 1960-an. Akibatnya mereka ditangkap dan ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Salah seorang daripada mereka ialah seorang rakan baik saya yang berlindung di Utusan Melayu sebagai wartawan di samping menjadi ejen sulit Indonesia. Ketika itu saya masih bujang dan sering merayau malam bersamanya dan Pak Sako di Kuala Lumpur.

Pada satu malam saya bermalam dengan rakan baik ini di sebuah hotel murah di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Tanpa pengetahuan saya, dia meletakan di bawah tilam saya beribu-ribu dolar wang Amerika Syarikat yang diterimanya dari Indonesia untuk diberikan kepada Pas dan Parti Rakyat. Setelah dibebaskan dia memberitahu saya, dia yang menyembunyikan wang itu.

Ketika itu ramai penyokong Pas yang tidak percaya dengan tuduhan kerajaan mengenai pemimpin Pas menjadi alat Soekarno dan Parti Komunis Indonesia (PKI).

Rakyat Malaysia telah memberikan sokongan besar kepada Parti Perikatan dalam pilihan raya 1964 untuk membuktikan mereka menentang konfrontasi yang didalangi oleh PKI dan disokong oleh Parti Komunis Malaya (PKI), Pas dan Parti Rakyat.

Jika kerajaan tidak menangkap pemimpin-pemimpin Pas dan Parti Rakyat yang menjadi anasir subversif dalam masa konfrontasi dan tidak disokong oleh Pakatan Lima Negara terutamanya British, maka negara ini telah dijajah oleh Indonesia. Jika ini berlaku maka apa akan jadi kepada masyarakat Cina dan rakyat Malaysia lainnya?

Bahawa komunisme yang disokong Pas berasaskan kepada sokongan Presiden Indonesia, Soekarno ketika itu, ternyata telah membawa mala petaka kepada umat manusia. Ini terbukti dengan kesedaran rakyat yang tertekan di negara-negara komunis bangun meruntuhkan komunisme yang kejam yang menyebabkan kemiskinan dan mala petaka kepada kehidupan mereka.

Oleh itu adalah tidak wajar untuk kita memberikan pengiktirafan terhadap perjuangan mereka kecuali untuk hanya dijadikan catatan sejarah. Pas mahu menafikan mereka komunis tetapi tidak boleh menafikan menjadi alat kepada komunisme. Saki-bakinya adalah Mat Sabu yang tidak dapat melihat pengorbanan anggota polis dan tentera kita tetapi nampak Mat Indera sebagai hero.

Kepada orang Melayu dan menurut perhitungan pemimpin-pemimpin UMNO sendiri, jika perjuangan nasionalis kiri menang maka pastinya negara ini telah berada di tangan PKM yang dikuasai oleh orang Cina dan di belakangnya ialah Parti Komunis China.

Dikesali seorang nasionalis yang berpengalaman seperti Mustafa Ali tidak boleh melihat dan mengakui hakikat tetapi bagaikan cuba berselindung di sebalik sehelai lalang.

Sewajarnya kata Mustafa, kerajaan Malaysia yang diterajui oleh UMNO tidak berlaku kejam terhadap penderhaka, malah memberikan pula penghargaan kepada mereka dengan pelbagai cara kerana menilai perjuangan mereka. Boestaman diberikan Datuk dan Ishak diberikan Tokoh Wartawan Negara. Di negara lain manusia seperti ini digantung, di penjara seumur hidup atau lenyap begitu sahaja.

Pas cuba untuk menegakkan benang yang basah dalam keadaan yang tertekan. Tetapi ia sekurang-kurangnya telah menyedarkan sebahagian besar ahli Pas akan kesilapan mereka memilih seorang kelakar menjadi Timbalan Presiden Pas.

Oleh : Zainuddin Maidin

No comments:

Post a Comment