nuffnang

Saturday, April 30, 2011

Alasan Anda Perlu 'Resign' Dari Pejabat

KETIKA anda tak menemukan keserasian dengan persekitaran atau anda merasakan ganjalan pada beban kerja yang menjadi job desk di pejabat @ tempat kerja, keputusan resign boleh menjadi pilihan. Selebihnya, ada beberapa tanda-tanda yang menghendaki anda mengambil keputusan berat ini.

Berikut ini ada beberapa alasan yang boleh menjadi pertimbangan anda saat harus berhenti dari tempat kerja:

Gaji rendah
Beban kerja anda terus meningkat, namun gaji yang ditawarkan tak kunjung ada kenaikan. Jelas hal ini bukan alasan yang baik untuk tetap bertahan pada kedudukan anda saat ini.

"Jika anda mencari pekerjaan yang tidak sepadan dengan pendapatan anda, inilah saatnya untuk mencari pekerjaan lain," kata seorang perunding perjawatan.

Tidak menemukan kepuasan
Kepuasan kerja akan mempengaruhi motivasi anda sehingga ketika kepuasan kerja tidak anda rasakan maka imbasnya akan berakibat buruk pada prestasi anda. Jangan menunggunya terlalu lama. Jika pekerjaan anda memang tidak menarik dan anda tidak menemukan kepuasan di dalamnya, apa lagi yang mesti anda pertahankan.

Diskriminasi
Ada beberapa kes yang berkembang di lapangan bahawa wanita tidak dibenarkan menduduki kedudukan tertentu, "ujarnya lagi. Jika anda mengalami hal tersebut dan merasa bahawa kemajuan anda terhalang kerana usia, latar belakang atau jantina, jangan ragu untuk menukar pekerjaan anda.

Atasan / rakan sekerja yang buruk
Bekerja dengan orang yang tidak profesional akan menyulitkan anda sendiri. Apalagi jika atasan anda pun tidak benar-benar kompeten. Nah, jika anda merasa sudah tidak boleh bekerja sama lagi dengan penyelia atau rakan kerja anda saat ini, sudah saatnya anda berpindah kerja ke syarikat lain. Pasukan yang baik dan mantap, serta lingkungan kerja yang kondusif akan membuat anda bekerja dengan produktif.

Di luar hal tersebut, satu-satunya hal yang membuat anda bertahan dan kembali pada pekerjaan tersebut adalah adanya tawaran yang lebih baik dari majikan anda. Selebihnya, keputusan tentu terpulang lagi pada anda masing-masing. Tetap bertahan atau menjalani peluang lain di tempat yang berbeza, anda-lah yang lebih tahu alasannya.  Anonymous

Istimewa churpchurp.com - klik disini

No comments:

Post a Comment