nuffnang

Wednesday, October 16, 2019

Gerombolan Chauvinist Menginginkan Sebuah Republik Malaysia

Malaysia takkan jadi republik, kata Aziz Bari
Adun DAP yang juga pakar perlembagaan, Dr Abdul Aziz Bari, memberi jaminan Malaysia akan kekal sebagai negara yang memiliki raja berperlembagaan walaupun jika wujud tekanan untuk menjadi republik.

Kata Adun Tebing Tinggi di Perak itu, bukan saja kedudukan raja-raja Melayu dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan, ia juga sejak sekian lama menjadi sebahagian daripada masyarakat dan terlalu sukar untuk diubah.

Menurut Abdul Aziz jika diadakan referendum untuk mengetahui sikap orang ramai mengenainya pun, ia tidak akan mengubah apa-apa.

"Isu referedum ini tak menentukan apa-apa dan ia hanya menggambarkan pemikiran sesuatu kelompok manusia sama ada mereka suka atau tidak (sesuatu isu) pada masa tertentu," katanya.

Exco Perak itu berkata demikian semasa menghadiri forum di Bangi hari ini.

Sebelum itu seorang peserta bertanya sama ada negara ini berdepan kemungkinan menjadi republik.

Dia juga bertanya sama ada undang-undang yang ada sekarang mampu melindungi raja-raja daripada sebarang cubaan untuk menyingkirkan mereka.

Kata Abdul Aziz referendum sebegitu tidak mampu mencetuskan perubahan drastik dalam sistem bernegara dan memberikan contoh United Kingdom (UK) dan Australia yang tetap mengekalkan monarki British sebagai ketua kerajaan walaupun ia tidak popular dalam kalangan orang ramai sebelum ini.

"UK adalah contoh terbaik. Mereka tak ada pun mencatatkan (kedudukan monarki) dalam perlembagaan tetapi sehingga sekarang mereka tidak mampu mengubah sistem negara menjadi republik," katanya.

Pada masa sama, bekas pensyarah Universiti Islam Antarabangsa itu percaya, Malaysia akan kekal sebagai negara yang ditadbir secara raja berperlembagaan walau apa pun yang berlaku.

"Saya tak bimbang Malaysia akan bertukar menjadi republik [...] kerana raja-raja adalah sebahagian daripada kita.

“[...] Saya yakin sistem kerajaan kita tidak akan bertukar," katanya. - www.malaysiakini.com

2 comments:

  1. Swiss replica uk watches, combining elegant style and cutting-edge technology, a variety of styles of Swiss replica uk bell ross watches, the pointer walks between your exclusive taste style.

    ReplyDelete
  2. KESAKSIAN BAGAIMANA SAYA MENDAPATKAN PINJAMAN SAYA DARI PERUSAHAAN PINJAMAN DAN TERPERCAYA. Saya bernama Theresia Widiyasari dan saya tinggal di Australia, saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman agar berhati-hati karena ada penipu di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang secara finansial, dan karena keputusasaan saya, saya dibohongi oleh beberapa pemberi pinjaman online dengan nilai Rp75.890.000. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya yang merupakan seorang polisi merujuk saya ke sebuah perusahaan pinjaman yang sangat andal bernama DONNAHALL FUNDING LLC yang meminjamkan saya pinjaman tanpa jaminan sebesar Rp950.000.000 dalam 24 Jam tanpa tekanan. Jika Anda membutuhkan pinjaman apa pun, cukup hubungi mereka sekarang melalui email: (donnahallfundingllc@gmail.com). Saya menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman karena saya melewati di tangan para pemberi pinjaman palsu.
    Jika Anda memiliki pertanyaan, hubungi saya: {theresiawidiyasari@gmail.com}

    ReplyDelete