nuffnang

Saturday, February 11, 2012

Empat Strategi Jitu Gapai Bahagia

MENGGAPAI kebahagiaan sebenarnya bukan perkara sulit jika anda memahami konsep kebahagiaan itu sendiri. Inilah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk meraih kebahagiaan.

Sekilas, membincangkan urusan bahagia memang menjadi masalah klise. Padahal, kebahagiaan menjadi salah satu keutamaan banyak orang dalam kehidupan yang dijalaninya. Nah, untuk membantu anda mendapatkan kebahagiaan itu sendiri, inilah beberapa strategi mudah yang boleh dilakukan....

Kelilingi diri anda dengan orang-orang positif
Bergaul dengan orang-orang yang positif akan memberi anda sisi terang dan tak akan membuat tenaga anda tercemar menjadi negatif. Anda akan terhindar dari sifat mengeluh atau gelisah. Sebabnya, tenaga positif dari teman-teman anda dengan sendirinya akan menular pada diri anda.

Bersyukur
Apabila anda selalu melihat hal yang lebih tinggi, maka anda tak akan pernah bahagia. Jadi, belajarlah bersyukur dengan apa yang anda miliki sekarang. Misalnya saja pekerjaan yang baik, rambut yang indah, pinggang kecil dan sebagainya. Hal ini sangat diperlukan untuk menghindarkan anda dari rasa tekanan.

Hargai diri anda
Pada titik tertentu, anda pun perlu memanjakan diri sebagai bentuk penghargaan pada diri sendiri. Misalnya saja ketika anda menyukai film horror, maka manjakan anda dengan menonton filem tersebut sepuasnya. Cintailah keunikan yang anda miliki tersebut dan belajarlah untuk menghargai keunikan itu. Cara ini jauh lebih membuat lelaki dan orang-orang di sekeliling untuk menghargai anda.

Berkongsi dengan orang lain
Ketika anda diberikan rezeki berlimpah, jangan lupa untuk membagikannya dengan orang yang memerlukan. Dengan berkongsi, hal ini akan menjadi kebahagiaan tersendiri bagi anda. Selain itu, melakukan hal yang positif maka dengan sendirinya bahagia pun bakal menghampiri anda.

Anonymous

No comments:

Post a Comment