nuffnang

Wednesday, March 9, 2016

Arkitek Reka Pencakar 
Langit Bercorak Ular Tedung

MOSCOW – Seorang arkitek Rusia berjaya mereka sebuah bangunan pencakar langit yang mempunyai corak seperti seekor ular tedung dan meramalkan menara ciptaannya itu akan dibangunkan di sebuah bandar terkenal di Asia Barat.


Reka bentuk memukau itu mempunyai corak bulat pada bahagian asas bangunan yang menya-mai badan seekor ular, manakala bahagian puncak struktur ber-kenaan mempunyai bentuk seperti kepala reptilia tersebut sedang menganga, yang akan menempatkan restoran atau kelab malam di situ.

Mail Online melaporkan, bangunan yang akan diberi nama ‘Asian Cobra Tower’ itu direkabentuk oleh arkitek yang berpangkalan di Monaco, Vasily Klyukin dari Moscow.
Ahli perniagaan dan bekas pekerja bank itu mendakwa karya yang dihasilkannya ‘meramalkan masa depan’.

Arkitek itu sebelum ini turut dikenali dengan karyanya dengan rekaan kapal layar dan jet yang boleh dipisahkan.

Jurubina itu percaya, menara ular ciptaannya besar kemungkinan akan menarik minat pemaju-pemaju di bandar Asia Barat dan Asia, kawasan yang dilapor menganggap ular sebagai simbol kebijaksanaan.

“Di Jepun jika seseorang memberitahu dia adalah seekor ular bermakna satu pujian, manakala di China, ular dan naga sering membawa maksud yang sama,” kata Klyukin.

Antara ciri lain yang dimasukkan dalam rekaan bangunan berwarna emas dan hitam itu adalah cahaya yang boleh bertukar warna dengan reka bentuk berlian pada bahagian belakang struktur itu yang melambangkan simbol Yin dan Yang.

Klyukin berkata, pembinaan menara itu juga akan mengubah pandangan bandar di seluruh dunia dan menjadi gambaran paling jelas akan perkembangan kebudayaan dan ekonomi dalam abad ke-20.

“Pada masa sama, struktur itu merupakan bangunan pencakar langit yang menentukan corak kawasan perniagaan dan keseluruhan bandar,” katanya.- utusan

No comments:

Post a Comment