nuffnang

Thursday, March 10, 2016

Hak Malaysia Disana Bagaimana?

China berhak ke atas Laut China Selatan kerana nenek moyang
BEIJING – Menteri Luar China, Wang Yi semalam menegaskan bahawa Laut China Selatan merupakan antara laluan perkapalan paling bebas dan selamat di dunia, manakala kawalan Beijing ke atas perairan itu adalah berasas.

Wang Yi berkata, China merupakan negara pertama yang ‘me­nemui’ pulau dan terumbu karang di laut itu.

Beijing sebelum ini dikecam Washington dan sekutu-sekutunya kerana melakukan aktiviti menambak laut di Laut China Selatan yang menjadi laluan maritim utama dengan nilai dagangan mencecah AS$5 trilion (RM20.5 trilion) setahun.

Tentera Laut Amerika Syarikat (AS) juga melakukan misi kebebasan navigasi dengan kapal-kapal perangnya berlayar hampir dengan beberapa pulau tuntutan bertindih untuk menegaskan hak AS beroperasi di Laut China Selatan.

“Sebenarnya, berdasarkan usaha sama China dan negara-negara lain di rantau ini, Laut China Selatan kini menjadi laluan perkapalan pa­ling bebas dan selamat di dunia.

“China merupakan yang terawal meneroka, menamakan, membangun dan menguruskan pulau-pulau di perairan ini (Laut China Selatan). Nenek moyang kami bekerja keras di sini sejak sekian lama, sejarah akan buktikan siapa pelawat dan siapa tuan yang sebenar,” katanya.

Tambahnya, China akan mempertimbangkan untuk menjemput wartawan asing ke pulau-pulau di bawah kawalannya apabila keadaan mengizinkan.

Setiausaha Pertahanan AS, Ash Carter pernah memberi amaran akibat buruk akan berlaku jika China mengambil tindakan agresif di Laut China Selatan . – Reuters

1 comment:

  1. Saya mau mengucapkan terima ksih g tidak terhingga, serta penghargaan & rasa kagum yg setinggi-tingginya kepada AKI JEYAPATI , saya sudah kerja sebagai TKI selama 5 tahun di singapore, dengan gaji lebih kurang 2.5jt/bln, tidak cukup untuk memenuhi kebutuhan sehari-hari, apalagi setiap bulan harus mengirim ortu di jawa, sudah lama saya mengetahui roomnya AKI ini, juga sudah lama mendengar nama besar aki, tapi saya termasuk orang yg tidak terlalu percaya dengan hal ghoib, jadi saya pikir ini pasti kerjaan orang iseng Saja.
    tetapi kemarin waktu pengeluaran 8924 , saya benar2 tidak percaya & hampir pingsan, angka yg diberi aki 8924 ternyata tembus, awalnya saya coba2 menelpon, saya bilang saya terlantar di singapore, tidak ada ongkos pulang, terus beliau bantu kasih angka 8924 setelah saya bantu mahar 8 juta.mulanya saya tdk percaya,mana mungkin angka ini keluar, tapidengan penuh pengharapan saya pasangin kali 100 lembar, sisa gaji bulan januari, ternyata meledak….!!!
    dapat BLT 750jt, sekali lagi terima kasih banyak AKI JEYAPATI, saya sudah kapok kerja jadi TKI, rencana minggu depan mau pulang aja ke sukabumi.buat aki,saya tidak akan lupa bantuan& budi baik aki.HUBUNGI AKI JEYAPTI DI NO INI 0852-4228-0055. KLIK TOGEL 2D 3D 4D 6D DISINI

    ReplyDelete