nuffnang

Tuesday, July 16, 2013

Adakah Kita Bacul Biarkan Dihina?

Sekali lagi nampaknya agama rasmi negara, kedaulatan Raja-Raja, dan kesabaran pribumi negara ini dihina begitu rupa. Kali ini oleh individu yang sepatutnya lebih beradab iaitu Wakil Vatican ke Malaysia yang bertaraf diplomat Archbishop Joseph Marino.

Dengan megah, ego dan tanpa sebarang rasa bersalah, Marino yang baru sahaja dilantik dipetik sebagai berkata beliau amat bersetuju, menyokong penuh tuntutan itu memang sangat kena pada tempatnya seperti mana yang dipetik oleh blog bigdog.dot.com.

Ini merupakan rantaian penghinaan yang berlaku tanpa hentinya semenjak pemansuhan Akta Keselamatan Dalam Negeri yang dilaksanakan oleh Kerajaan Malaysia dengan hasrat menjadi lebih berhemah, telus dan mesra rakyat.

Meskipun masih ada Akta Hasutan, kumpulan dalang di belakang semua ini tidak langsung merasa gentar, takut atau merasa cuak untuk meneruskan agenda jahat dan busuk mereka sehingga sudah sampai ke tahap naik tocang. Yang pelik, hairan bin ajaib masih belum kelihatan sebarang tindakan keras seperti yang diharapkan oleh ramai rakyat yang cintakan keamanan yang dikenakan kepada kumpulan berkenaan.

Apakah perlu api dibalas dengan api, penghinaan dibalas dengan rusuhan sehingga merealisasikan impian 'Arab Spring' berlaku di negara ini baru pihak berkuasa akan memulakan tindakan.

Jangan lagi diuji dan disakiti perasaan umat Islam dan Melayu di negara ini dengan sengaja melengah-lengahkan tindakan. Kita khuatir, umat Islam dan orang Melayu sudah menjadi tepu dengan amarah dan kesabaran yang sentiasa tercabar.

Jangan nafikan fakta dan sejarah seperti mana kes pencerobohan di Lahad Datu tempoh hari yang selalu diremeh dan dipandang enteng sebelumnya meskipun sudah banyak petanda-petanda menunjukkan ia bakal berlaku.

PPIM dan seluruh NGO Islam dan Melayu tidak lagi boleh berdiri sebagai badan bebas menegur, merayu dan menagih simpati lagi daripada pihak berkuasa. Kita perlu menggerak jentera dan mengatur agenda ummah bagi menegakkan kesucian dan kemurnian agama kita daripada terus dipecacaikan di bumi kita sendiri.

Kita tidak lagi membuat himpunan untuk mengumpul Sejuta Ummah tetapi kini kita mengatur strategi untuk bertindak. Jangan pula menyalahkan umat Islam kerana bertindak, kena tanyalah diri sendiri kenapa memalu gong perang kalau mengharap orang menari ronggeng. Tidak mungkin resepi tomyam boleh mendatangkan hasil kari kawah.

Kita juga mengambil kesempatan ini kepada umat Islam dan kesemua orang Melayu dan bumiputera kembali bersatu tanpa mengira fahaman politik bagi meletakkan noktah kepada semua tindakan biadab dan kurang ajar mereka ini. Kita perlu ajar mereka mengenai apa yang dikatakan kebebasan beragama yang sebenarnya. Kita juga perlu membuktikan bahawa tunduk kita selama ini bukan untuk dipijak dan diam kita bukan bererti kita takut.

Kalau benar mereka yang beragama lain sungguh tulus dan ikhlas, tidakkah mereka melihat betapa negara Islam Malaysia ini begitu prihatin memberikan bukan sahaja kebebasan beragama, mengamalkan agama pilihan sendiri malah turut memberikan bantuan kewangan kepada pelbagai institusi agama selain agama rasmi negara ini.

Tidak cukup lagi, Parlimen Malaysia yang dikuasai oleh Barisan Nasional yang didokong kemenangannya oleh orang Melayu masih prihatin menarik semula pembacaan Rang Undang-undang Pentadbiran Agama Islam (Wilayah Persekutuan) 2013 berkaitan penentuan agama anak kerana dikhuatiri memberikan tanggapan yang salah kepada rakyat yang bukan beragama Islam di negara ini. Sedangkan, Kerajaan Barisan Nasional sepatutnya lebih bersimpati kepada mereka yang menyokong dan mendokong kemenangan mereka selama ini bukan sebaliknya.

Pemerintah memang cukup sedar bahawa dengan penarikan balik bacaan dan pembentangan mengenai Rang Undang-undang berkaitan sudah tentu menggores hati banyak pihak sama ada dalam UMNO ataupun seluruh umat Islam yang lain.

Tentunya kerajaan Barisan Nasional telah mengambil risiko yang sangat tinggi mengambil tindakan berkenaan dan sanggup menerima impak daripada tindakan berkenaan.

Namun, bukan pujian dan kerjasama yang diperolehi oleh Barisan Nasional sebaliknya mereka sengaja ditikam dan dilemahkan secara berterusan seolah-olah memang termaktub dalam agenda menjatuhkan pemerintah yang ada sekarang sehingga berjaya.

Rupanya para pemimpin negara kita kadangkala terlebih prihatin kepada orang lain daripada penyokong mereka sendiri. Benar jugalah komentar sesetengah pihak bahawa kita terlebih menyusukan kera di hutan sehingga anak sendiri mati kelaparan. Sedang mereka yang disusukan itu menjadi kera besar ganas dan buas sehingga sanggup menuba semua kolam, pokok, padang dan tasik tempat kita mencari makan. Yang penting mereka mencapai matlamat peribadi dan kepentingan sendiri. Benar juga pepatah kita mengatakan, bagai kera diberikan bunga inilah jadinya.

Adalah disarankan kepada pihak berkuasa dan diseru semua orang Melayu dan mereka yang beragama Islam kembalilah ke pangkal jalan. Mari kita buktikan siapakah sebenarnya tuan di negara tercinta ini. Kita juga ingin mereka yang cintakan keamanan ajarlah kumpulan penyangak ini erti tata susila dan sopan santun. Tahu dan sedarlah harga diri supaya nanti jangan dikatakan lebih sudu daripada kuah. Malah mereka yang baru diberikan kuasa dalam Kabinet yang baru dilantik ini supaya mencermin diri setiap hari supaya tidak tersasar daripada amanah yang diberikan.

Kerajaan yang sedia ada sudah puas merayu, berlembut dan mengamalkan tolak ansur. Rasanya tidaklah zalim kalau sekarang mula bertindak keras dan tegas demi memantap, memulih dan memperteguhkan kedudukan negara kita yang kini semakin hari semakin mereput dan goyah akibat dibaham oleh anasir yang tidak tahu di untung ini.

Meskipun kita berada di bulan Ramadan yang mulia dan tidak digalakkan untuk berkeras dan bertegang urat leher mahupun bertengkar, tetapi tidak bermakna kita boleh membiarkan agama mulia kita ini dinoda begitu sahaja.

Dengan semangat Ramadan, marilah kita aturkan agenda dan strategi di samping berdoa semoga Allah memperkasakan kita, memberikan kekuatan rohani dan jasmani bagi menentang musuh-musuhnya baik yang terang dan nyata ataupun yang tersembunyi dengan apa cara sekalipun.

Oleh : Dr. Ahmad Zaki Ismail

No comments:

Post a Comment