nuffnang

Saturday, December 19, 2015

Cina Di Malaysia Sekarang Dah Boleh 'Balik Tongsan'.

Laporan akhbar di Hongkong menyatakan, terdapat usaha yang sedang dilakukan oleh kerajaan negara China yang mahukan orang-orang Cina di luar negara berkenaan pulang semula ke China.

Menurut laporan berkenaan, kesediaan pihak kerajaan China yang bercadang mengeluarkan kad kerakyatan pada orang cina, akan berupaya menarik berjuta-juta Cina di Asia Tenggara terutamanya dari Indonesia, Malaysia, Myanmar, Filipina, India, Mauritius, Vietnam berhijrah kembali ke China.

Mengikut sejarah, terdapat 1.5 juta penduduk China meninggalkan negara berkenaan kira-kira 150 tahun lalu bagi mencari rezeki dan perlindungan di negara-negara Asia Tenggara serta Eropah. Perang saudara serta kemiskinan di China turut menjadi punca penghijrahan berkenaan.

Kerajaan China juga dikatakan sedang membina sebuah bandar di kawasan Meizhou dan juga Songkou yang akan dikhaskan untuk orang-orang cina yang mahu kembali ke tanah asal mereka.

Kawasan terbabit dilaporkan mempunyai keluasan 4 kali ganda negara Singapura dan ia akan dikembangkan lagi jika sambutan penghijrahan semula 'golongan pendatang' terbabit menggalakkan.

Antara kemudahan yang disediakan bagi orang-orang cina yang mahu kembali ke negara berkenaan ialah, sekolah swasta bagi anak-anak, jaminan pemilikan rumah serta kawasan makanan berbilang negara seperti di Malaysia, Singapura dan Indonesia.

Kerajaan China menjangkakan orang-orang Cina di seluruh Asia Tenggara termasuk Malaysia akan tertarik dengan tawaran berkenaan memandangkan pelbagai kelebihan yang dikatakan terdapat di China yang tiada di tempat lain. - Utaranews.com

No comments:

Post a Comment