nuffnang

Wednesday, January 4, 2017

Kenapa Lelaki Sukar Menyatakan I Love You?

WANITA tampaknya lebih mudah mengatakan cinta kepada pasangannya, tapi nampaknya tidak begitu halnya dengan para lelaki. Mereka kelihatan begitu kesulitan jika mengungkapkan perasaannya.

Berikut ini beberapa alasan kenapa lelaki sukar mengatakan "I love you" kepada pasangannya....

Dia berfikir tindakannya sudah mencerminkan perasaannya
Biasanya jika pasangan anda tidak mengatakan tiga kata tersebut kerana merasa hal tersebut tidaklah penting dan perlu untuk dilakukan. Fakta bahawa dia tidur, makan dan tinggal bersama anda, serta caranya melayan dan memandang anda dirasa sudah cukup menunjukkan komitmen dan perasaannya.

Tidak dapat mencari kata-kata atau waktu yang tepat
Pasangan tidak mengatakan cinta kerana tidak termasuk konteks yang ideal atau momen yang tepat. Dia tidak membayangkan mengatakan cinta kepada anda ketika makan atau hangout dengan teman-teman. Jika ingin mengungkapkan cinta, lelaki menginginkan suasana yang romantis, seperti naik gondola di Venice, jalan-jalan ke Niagara Falls atau bulan madu di Honolulu.

Sudah pernah mengatakannya
Anda boleh setiap hari, bermula dari hari Isnin hingga Ahad, selalu mengatakan cinta pada pasangan. Tapi jangan terkejut jika dia tidak melakukan hal serupa. Lelaki merasa jika dia sudah sekali mengatakan cinta dan mendedahkan seluruh isi hatinya pada anda, maka dia tidak perlu mendedahkannya lagi. Terpenting, anda sudah mengetahui dan memahami perasaannya.

Tidak percaya diri
Jika pasangan adalah lelaki pemalu dan cenderung tidak percaya diri, ini boleh difahami. Tapi ada salah satu penyebab yang membuat lelaki tak mampu menyatakan cinta, iaitu jika anda membanding-bandingkan dirinya dengan bekas pasangan.

Takut anda tidak mempunyai perasaan yang sama
Lelaki punya beberapa sifat yang mirip wanita. Mereka takut menyatakan cinta pada orang yang disukai, namun ternyata orang tersebut tidak mempunyai perasaan yang sama dengannya. Jika anda sendiri pernah takut menyatakan cinta pada orang lain, jangan terkejut bila lelaki juga sama.

Menyatakan cinta membuatnya terdedah
Ketika anda menolak cintanya, mungkin dia merasakan nantinya akan memberikan kesan sebagai sosok yang lemah, mudah terluka, bergantung pada orang lain, terdedah, dan lain-lain.

Takut anda melarikan diri
Jika anda adalah wanita yang ultra-bebas, dia takut bahawa kalimat cinta tersebut boleh menakut-nakutkan anda dan membuat anda "pergi" darinya.

Benci diberi tekanan
Mungkin dia memerlukan masa untuk menyebutkan tiga kalimat super tersebut, jadi jangan memaksanya. Jika anda berharap suatu hari dia akan mengatakan cinta pada anda, cuba untuk tidak memaksanya.

Alergi terhadap komitmen
Dia berhati-hati dan mengelakkan untuk bilang cinta kerana takut atau tidak mahu komited dulu. Dia belum membayangkan masalah tunangan, berkahwin, dan punya anak kerana masih memikirkan kariernya.

Dibatasi oleh pendidikan
Mungkin ketika kecil, pasangan tidak pernah belajar dan diajar untuk mengungkapkan perasaan dan emosinya. Dia mungkin diajarkan bahawa anak laki-laki tidak boleh menangis atau menunjukkan apa yang ada dalam hatinya. Inilah masanya untuk membuktikan bahawa perkara itu salah.

Anonymous

1 comment: