nuffnang

Thursday, July 4, 2019

Mahu Sperma Lebih Berkualiti?

Tidurlah sebelum 10.30 malam
Kajian terbaru menunjukkan lelaki yang tidur sebelum 10.30 malam memiliki sperma empat kali lebih berkualiti.

Penyelidik Aarhus University di Denmark berkata individu yang tidur selepas 11.30 malam spermanya kurang sihat, lapor Independent.

Mereka yang berjaga hingga lewat malam, kata kajian itu, hanya 2.75 kali lebih cenderung mempunyai sperma sihat berbanding lelaki yang tidur di waktu ‘normal’, antara 10.30 dan 11.30 malam.

Tidak mendapat tidur yang cukup pula, boleh jadi lebih bahaya, kerana lelaki yang kurang tujuh jam tidur malam, enam kali mungkin spermanya tidak baik.

Keputusan tersebut dicapai selepas hasil semakan ke atas kira-kira 100 sukarelawan lelaki yang datang ke klinik kesuburan di negara itu, 48 orang mempunyai sperma sihat dan 56 berkualiti rendah.

Tidur memainkan peranan penting dalam menyederhanakan hormon, kerana tekanan akibat kurang tidur boleh menyebabkan sistem kekebalan pada tubuh bertindak secara berlebihan dan menyerang sperma.

“Ada lelaki yang selama kira-kira dua tahun dapatkan anak dan tidur awal mungkin menjadi penting kerana ia membenarkan mereka tidur lebih lama,” kata penulis bersama kajian Profesor Hans Jakob.

“Puncanya boleh jadi secara psikologi, kerana lelaki yang kurang tidur mengalami tekanan dan tekanan memberi kesan kepada kesuburan.”

No comments:

Post a Comment