nuffnang

Tuesday, September 27, 2016

Enam Hal yang Disukai Lelaki Selain Ungkapan Cinta

TIDAK seperti wanita, lelaki menganggap kata cinta tidak terlalu penting. Bagi mereka, tindakan lebih diperlukan daripada ucapan. Apabila anda meleleh saat dia mengucap kata cinta, sebaliknya lelaki tidak bertindak balas sama.

Mengutip dari Redbookmag, berikut beberapa perkara penting yang disukai lelaki selain ucapan cinta.

Perhatian yang tidak terbahagi
Terapi perkahwinan Mike Dow, PsyD berkata, ketika anda lebih sibuk dengan telefon bimbit daripada memerhatikannya, dia akan menganggap dirinya tidak penting bagi anda. Memberi perhatian seutuhnya lebih bermakna daripada ungkapan cinta.

Memasak menu kegemaran
"Pepatah yang menyatakan, cara terbaik menakluk hati lelaki adalah melalui perutnya 'memang ada benarnya," kata Dr Dow. Mengetahui makanan kegemarannya menunjukkan seberapa baik anda mengenalinya.

Merawat tubuh
Pola makan yang sihat, bersenam, dan mengelakkan stres menunjukkan anda ingin tampil prima di depannya. Ini seperti kalimat, "Aku ingin hidup lebih lama denganmu," ujar Dr Dow.

Memuji
"Pujian tulus pada penampilan dan kekuatannya mengesahkan bahawa anda mengagumi beliau dan ini setara dengan kata cinta," kata ahli psikologi klinikal Andra Brosh, PhD.

Memberinya waktu sendirian
Ketika wanita tidak ragu meminta masa untuk sendirian, lelaki kesulitan mendedahkannya secara verbal. Ia juga perlu bersenang-senang dengan teman, melakukan hobinya, atau hanya tidur tanpa diganggu. Memberinya waktu sendirian menandakan anda menyokong kebebasannya.
Berterima kasih pada hal kecil
Ucapan terima kasih apabila pasangan anda memandu kereta untuk menghantar atau ketika dia membantu mengelap meja selepas makan malam akan membuatnya merasa bahagia. "Sering kali kita lupa menghargai hal-hal kecil kerana terlalu sibuk," ungkap ahli terapi keluarga Carin Goldstein. Ucapan terima kasih yang tulus dapat memberi tenaga baik pada hubungan anda.

No comments:

Post a Comment