nuffnang

Friday, December 12, 2014

Pasangan Alami Mati Pucuk? Lakukan Hal Berikut

Tidak dapat dinafikan bahawa kadang-kadang kehidupan seks suatu pasangan tidak selalu berjalan seperti apa yang mereka harapkan.

Beberapa problem seks muncul, mengganggu kehidupan berumah tangga, dan bahkan tidak jarang, menjadi penyebab utama kes perpisahan atau perceraian pada beberapa keluarga.

Salah satu masalah paling besar adalah pendirian yang tak kunjung tiba. Keadaan ini biasanya lebih dikenali dengan sebutan disfungsi ereksi atau disingkat dengan DE. Untuk mengetahui penyelesaian dan rawatan disfungsi erektil, ada baiknya kita tahu terlebih dahulu penyebab utama keadaan ini.

Pada umumnya, mati pucuk disebabkan oleh beberapa macam gangguan. Di antaranya boleh berupa gangguan psikologi, gangguan organ-organ badan, gangguan saraf, gangguan hormon, rangkaian ereksi yang rosak, masalah usia, hingga beberapa jenis penyakit.

Fakta bahawa keadaan ini tidak mempunyai punca tunggal menjadikan mati pucuk mimpi buruk bagi kaum lelaki.

Ini akan menyebabkan proses rawatan terkesan sulit dan rumit. Untuk mengatasinya, perlu dilakukan berbagai macam terapi, untuk mengatasi kemungkinan setiap penyebab yang menjadi sumber utama masalah disfungsi erektil tersebut.

Untuk treatment pertama yang harus dilakukan adalah mengesan penyebab dari disfungsi erektil pasangan anda. Berjumpalah dengan doktor dan lakukan check up secara menyeluruh untuk melihat punca keadaan tersebut.

Apabila penyebabnya kerana gangguan psikologi, treatment terapi yang paling baik adalah dengan melakukan terapi psikologi atau bimbingan kaunseling, ditambah dengan mengambil ubat tranquilizer.

Berbeza treatment apabila penyebabnya adalah gangguan fungsi tubuh. Maka pengkonsumsian ubat sesuai dengan gangguan yang dialami (sama ada saraf, pembuluh darah) boleh menjadi penyelesaian.

Apabila penyebabnya adalah kerosakan organ zakar, maka rawatan moden telah mencari sebuah penyelesaian canggih. Sebuah teknologi yang disebut dengan Protese boleh dipasang pada zakar. Alat ini boleh digunakan dan distel saat ingin melakukan hubungan. Untuk membantu terjadinya tegang juga sudah disediakan alat vacuum.

Apabila masalah yang dialami adalah gangguan hormon, maka terapi hormon boleh menjadi penyelesaian utama. Pengkonsumsian berbagai macam jenis ubat yang sesuai, tentunya atas izin dari doktor, seperti ubat kuat dan jamu boleh dilakukan.

Namun, berhati-hatilah apabila hendak memilih jamu atau ubat kuat. Kerana beberapa kes kebelakangan ini ditemui ubat kuat-ubat kuat yang malah berbahaya bagi kesihatan.

Selain itu, penting untuk diingat apabila ingin melakukan tera.pi ubat, keadaan kesihatan sang pesakit juga harus sangat diperhatikan

Penyakit kronik seperti darah tinggi dan jantung harus dirawat secara khusus. Jika salah rawatan, rawatan DE malah boleh memburukkan lagi keadaan penyakit kronik tersebut.

Dengan treatment yang tepat, keadaan tegang yang tak kunjung tiba ini boleh diatasi. Untuk mengatasinya, perlu usaha menjalankan gaya hidup yang sihat dengan makan makanan yang sihat seperti buah dan sayur-sayuran, serta memperbanyak rutin sukan.

Sumber : perempuan.com

No comments:

Post a Comment