nuffnang

Friday, June 11, 2010

Rogol: Bagaimana mencegahnya?


Cara-cara mengelak dari kejadian rogol
1. Mengawasi ahli keluarga yang kurang siuman atau kebodohan supaya tidak terbiar dan terdedah kepada bahaya rogol.
2. Memberi pendidikan kepada kanak-kanak mengenai kepentingan menjaga tubuh badan mereka daripada dicerobohi.
3. Member pendidikan agama dan moral tentang kekejian dan kemudaratan perbuatan persetubuhan haram.
4. Mengawasi dan memantau pergaulan anak-anak dan memastikan mereka tidak melebihi batas.
5. Tidak mudah mempercayai janji kepada bomoh atau singseh. Telah terbukti persetubuhan bukan satu cara untuk berubat tetapi satu penipuan.
6. Tidak mudah percaya janji untuk berkahwin dengan menyerah kehormatan diri.
7. Tidak mudah menurut pelawaan orang-orang yang tidak atau baru dikenali untuk makan, minum, bersiar-siar atau pergi ke bilik/rumah mereka.
8. Terlebih dahulu minta dan semak kad kuasa orang yang mengaku sebagai penjawat awam seperti polis atau pegawai pencegah maksiat sebelum mengikut arahan mereka.
9. Elakkan dari berjalan bersendirian di tempat-tempat gelap, sunyi atau terpencil. Jika perlu pergi juga, pastikan anda berteman.
10. Membawa alat penggera peribadi amat disyorkan.
11. Sentiasa berwaspada dengan makanan dan minuman yang diberikan oleh orang yang tidak atau baru dikenali. Mungkin ia mengandungi dadah, bahan pelali atau perangsang nafsu.
12. Berwaspada apabila melihat orang yang mencurigakan di sekitar kawasan kemudahan awam seperti tandas, stesyen bas, lif dan sebagainya.
13. Ketika hendak gunakan kenderaan awam, pastikan ada penumpang wanita lain bersama.
Mengatasi Ancaman Rogol
1. Undang-undang membenarkan hak mempertahankan diri daripada rogol dengan menggunakan kekerasan ke atas penyerang (perogol) sehingga boleh menyebabkan luka parah atau kematian keatasnya.
2. Bertenang dan jangan kelam kabut jika diugut atau diserang.
3. Tidak lakukan sebarang tindakan yang terburu-buru.
4. Sekiranya anda membuat keputusan untuk melawan, pastikan anda benar-benar menguasai keadaan. Anda boleh menggunakan tangan dan kaki atau sebarang benda yang ada pada anda seperti beg tangan, paying, kunci dan sebagainya untuk melawan.
5. Untuk membantu penyiasatan polis, anda dinasihatkan supaya tidak membasuh badan dan pakaian yang dipakai sewaktu kejadian.

...malaysiaria

No comments:

Post a Comment