nuffnang

Thursday, May 20, 2010

Dilema Melayu Semakin Parah


Semasa membaca buku The Malay Dilemma suatu masa dahulu, aku dapat merasakan betapa kecewanya Che Det dengan nasib orang-orang Melayu semasa beliau menulisnya. Bagaimana British meminggirkan orang-orang Melayu, jumlah orang Melayu yang kurang dalam perkhidmatan awam dan universiti, kedudukan ekonomi orang-orang Melayu yang lemah berbanding Cina serta bagaimana terpinggirnya orang-orang Melayu dalam bidang profesional dan pendidikan berbanding kaum lain. Semuanya diluahkan oleh Che Det dalam bukunya itu. Namun segalanya hampir berjaya ditebus kembali, dimulai dengan Tun Abdul Razak dan kemudiannya diperkasakan oleh Che Det sendiri semasa menerajui kerajaan.

Mungkin ramai yang masih ingat bagaimana risaunya kaum bukan Melayu semasa Che Det mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri kerana ketebalan semangat kemelayuannya sehingga beliau pernah digelar ‘Malay Ultra’. Bahkan nombor 4 dianggap ‘suwey’ oleh orang Cina memandangkan Che Det adalah Perdana Menteri Malaysia ke-4 dan orang Cina beranggapan bahawa keselesaan mereka akan bakal tergugat. Di zaman pentadbiran Che Det juga kurang kedengaran suara-suara sumbang yang menyentuh mengenai hak Melayu dan perkara-perkara yang telah sedia termaktub dalam perlembagaan.

Namun kini semakin ramai yang berani mempersoalkan bukan sahaja hak Melayu, bahkan agama Islam dan bahasa Melayu juga seolah dipermainkan secara terbuka oleh kaum bukan Melayu. Tiga perkara yang diketahui umum sangat sinonim dengan orang-orang Melayu sejak zaman Kesultanan Melaka telah dipersoalkan tanpa rasa bersalah oleh kaum bukan Melayu di Malaysia. Aku tidak tahu bagaimana perasaan Che Det sekarang, adakah sama sebagaimana semasa beliau menulis The Malay Dilemma. Namun apa yang dapat aku katakan bahawa hari ini orang Melayu telah menghadapi satu lagi dilema. Satu Dilema Melayu yang kini terpendam dengan api kemarahan. Lupakan soal politik, kerana Dilema Melayu yang baru ini lebih besar daripada bicara politik dan ianya seakan ‘gunung berapi’ yang hanya menunggu masa untuk meletus.

Rata-rata orang Melayu yang aku jumpa akhir-akhir ini telah melahirkan rasa tidak puas hati dan dendam yang membara. Mereka rasa dikhianati. Mereka rasa tercabar. Mereka rasa seolah-olah didesak sehingga ke tahap kesabaran yang semakin menipis. Mereka merasakan ada spesis manusia yang wujud di Malaysia hari ini tidak lagi tahu mengenang budi. Tidak lagi tahu berterima kasih. Tidak lagi tahu menghormati. Kaedah menangani dan penyelesaian yang digunakan oleh pemimpin-pemimpin Malaysia tidak kira di pihak kerajaan atau pembangkang telah menambahkan lagi kepedihan luka yang sedia terguris dalam diri orang-orang Melayu. Sikap mendiamkan diri orang-orang Melayu telah diperlekehkan dengan sewenang-wenangnya oleh pemimpin Malaysia. Silent protest dikalangan orang-orang Melayu sudah semakin sukar untuk dibendung dan dikawal.

Pemimpin Malaysia hari ini seolah-olah telah melupakan bahawa orang Melayu merupakan penduduk dominan di negara ini. Pemimpin Malaysia juga lupa bahawa bersandarkan kepada faktor dominan orang Melayu itulah, maka sebarang perkara yang mengancam dan memudaratkan mereka pasti akan memberi kesan yang besar kepada negara. Dilema Melayu secara tidak langsung merupakan dilema Malaysia. Orang Melayu adalah ‘jantung’ kepada negara ini. Malaysia tidak akan aman, maju dan makmur sekiranya terdapat barah yang sedang memakan jantungnya. Usaha yang bersungguh-sungguh perlu dilakukan segera untuk merawat barah yang semakin merebak ini. Jika sesuatu kaedah penyelesaian tidak dilaksanakan segera, maka kita akan dapat menyaksikan sekali lagi pengulangan sejarah yang sudah pasti tidak akan mendatangkan sebarang kebaikan kepada negara.

...paneh miang

No comments:

Post a Comment