nuffnang

Wednesday, July 29, 2020

Logo Halal...Segerakan Pelaksanaannya

Bidas logo halal: Hua Zong takut dengan BMF?
Bantahan Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong) terhadap kempen tukar logo halal yang sedang tular ketika ini menunjukkan betapa gentarnya mereka akan kebangkitan gelombang baharu ekonomi umat Islam.

Sebelum ini, Presiden Hua Zong, Tan Sri Goh Tian Chuan meminta kerajaan dapat mengambil berat dan menyekat kempen mengkategorikan logo halal itu.

Katanya, ia bukan sahaja tidak sesuai dengan keadaan negara dan merosakkan suasana perniagaan, tetapi turut mewujudkan halangan dan sekatan untuk produk halal Malaysia memasuki pasaran antarabangsa.

Tian Chuan berkata, perdagangan dalam pasaran halal tidak harus menjadi berunsur perkauman dan keagamaan ekstrem.

Membidas kenyataan itu, Naib Pengerusi Pertubuhan Pembela-Pembela Islam (PEMBELA), Cikgu Izzat Johari menjelaskan, untuk makluman Hua Zong, cadangan tersebut hanya jentikan idea netizen semata-mata dan bukan sesuatu yang rasmi dari pihak kempen Beli Produk Muslim (BMF).

Pun begitu, beliau mempersoalkan, mengapa Hua Zong perlu melatah sehingga mengeluarkan kenyataan di media yang mengguris hati umat Islam.

“Jelas menunjukkan Hua Zong telah menzahirkan ‘ketakutan’ mereka kepada Kempen BMF Malaysia yang sekarangnya dianjur urus oleh PEMBELA.

“Soalan PEMBELA kembali kepada Hua Zong, siapa mereka mahu masuk campur bidang kuasa Islam? Adakah Hua Zong mahu mencabar umat Islam?

“Kepada Hua Zong, awas! Jangan masuk campur urusan umat Islam di Malaysia,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net, hari ini.

Sebelum ini, tular poster kempen tukar logo halal yang memaparkan logo itu diasingkan kepada tiga jenis warna iaitu hijau, jingga dan ungu.

Warna hijau dicadangkan untuk perusahaan yang dimiliki 100 peratus oleh muslim, jingga untuk perusahaan milikan bersama muslim dan bukan muslim, sementara ungu untuk perusahaan milikan penuh bukan Muslim. - ismaweb.net
Hua Zong tiada hak campur tangan isu logo halal
Naib Pengerusi Pertubuhan-Pertubuhan Pembela Islam (PEMBELA), Ustaz Masridzi Sat menegaskan, Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong) tiada hak untuk menghalang bangsa pribumi Melayu Islam memperbaiki serta meningkatkan ekonomi mereka.

Mengulas isu kempen tukar logo halal yang dibantah Hua Zong, Ustaz Masridzi berkata, hak pemberian logo halal adalah di bawah kuasa agensi Islam seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Majlis Agama Islam negeri.

“Jadi, bukan hak orang bukan Islam nak memandai. Bahkan selama ini banyak orang Melayu Islam yang tertipu dengan membeli produk bukan Islam melalui lesen halal yang diberikan,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net, hari ini.

Sehubungan itu, beliau berkata, untuk meletakkan pelbagai kategori warna logo halal itu adalah satu tindakan yang sangat baik kepada keselamatan Islam dan umatnya.

“Perbuatan kilang-kilang produk bukan muslim yang mempergunakan tulisan Jawi dan lambang Islam seperti masjid dan sebagainya jelas begitu lama menipu umat Islam dalam negara kita ini.

“Justeru, sudah sampai masa kerajaan kena perbetulkan perkara ini agar tulisan Jawi, simbol Islam tidak dipermainkan lagi oleh orang bukan Islam dalam bidang perniagaan di negara kita,” katanya.

Mengulas lanjut, Ustaz Masridzi berkata, selama ini pengusaha bukan muslim tidak pun peduli soal halal haram dalam produk-produk mereka.

“Kenapa baru sekarang Hua Zong nak bising. Apakah itu petanda ekonomi kaum mereka dah nak tumbang?

“Kepada seluruh umat Islam saya menyeru, teruskan kempen BMF dan pastikan setiap sen duit yang dikeluarkan ke arah memperkasakan produk, pengusaha dan zakat di kalangan umat Islam,” katanya.

Sebelum ini, Presiden Hua Zong, Tan Sri Goh Tian Chuan meminta kerajaan dapat mengambil berat dan menyekat kempen mengkategorikan logo halal itu.

Katanya, ia bukan sahaja tidak sesuai dengan keadaan negara dan merosakkan suasana perniagaan, tetapi turut mewujudkan halangan dan sekatan untuk produk halal Malaysia memasuki pasaran antarabangsa.

Tian Chuan berkata, perdagangan dalam pasaran halal tidak harus menjadi berunsur perkauman dan keagamaan ekstrem. - ismaweb.net

No comments:

Post a Comment